Home
Zwemmerseczeem of  Kalknagels heeft een schimmeldodende (antimycotica) behandeling nodig. Ook de nagels kunnen aangetast worden (kalknagels) lees verder .

 

Voetschimmel ook wel Zwemmerseczeem het is een veel voorkomend probleem 10% van de bevolking heeft er last van. Het is een zeer besmettelijke aandoening en geneest nooit vanzelf.

  

Wat zijn de verschijnselen
Het begint vaak met hevige jeuk, roodheid er ontstaan kloofjes tussen de tenen meestal tussen teen 4 en 5, kleine of grote blaren meestal op de voetzool die overgaan in schilferende plekken. Deze aandoening kan ook op de handen voorkomen.

                                      
Hoe kom ik eraan?
Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen en voeden zich met materiaal van de buitenste laag van de huid (keratine). Ze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor (alleen onder de microscoop te zien). De schimmelsporen die voetschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere ruimtes waar mensen op blote voeten komen.
 
Ook mensen die nooit in zo'n omgeving komen kunnen Zwemmerseczeem krijgen. 
 
Er zijn allerlei factoren die de huid ontvankelijk maken voor Voetschimmel (zwemmerseczeem).
 
De gezonde huid voelt droog, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad (PH-waarde) en is bevolkt met (goedaardige)huidbacterien. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie.
Bv: veel gebruik van Zeep (bad-douchegel, Shampoo)
      Diabetes
      Lage weerstand (na ziekte)
      Zweetvoeten
Vaak gebruik of onvoldoende afspoelen van zeep krijgt de huid onvoldoende de kans om de zuurgraad en de aanwezige normale bacterieen te herstellen. Met als gevolg de schimmelsporen hebben vrijspel om uit groeien tot schimmel.
 
Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal kan een huisarts of pedicure u vertellen dat het om een voetschimmelinfectie gaat visueel bepaald. Toch is het mogelijk dat het om een andere huidafwijking gaat die sprekend op een schimmel lijkt en meestal niet besmettelijk zijn.

Helaas komt het nog al veel voor dat men een (schadelijke) orale Antimycoticum gebruikt zonder enig resultaat. Daarom is het altijd verstandig de aangedane huid- nagel altijd te laten onderzoeken d.m.v. Microscopisch onderzoek in het laboratorium. Vraag dit bij uw huisarts.

 

Uit recent onderzoek is gebleken dat 70% van de geteste huid en/of nagels inderdaad om een schimmel gaat en de overige 30% een andere huid / nagelafwijking blijkt te zijn.

  

 Foto: microscopisch beeld van schimmeldraden en sporen

1. Een microscopisch onderzoek: hiermee kunnen de schimmeldraden in de verzalmelde huidschilfers worden opgespoord.

2. Een schimmelkweek: indien u precies wil weten om welke soort het gaat is het mogelijk een kweek te laten maken (dit is nogal kostbaar en omdat de middelen die beschikbaar zijn op alle schimmelsoorten werken is dit meestal niet nodig.

Let op het is niet vanzelf sprekend dat alle kosten door uw zorgverkeraar worden vergoed. 

 

 

 

- - - - - Kalknagels - -  - -

Top
Simone Versteeg Uw Pedicure Tel:06-19.84.84.96  | De Visserstraat 4, 2805 SJ Gouda